>>>  Laatst gewijzigd: 11 november 2022  
Ik

Filosofie en de waan van de dag

Startpagina Glossen Weblog Boeken op emo-level-4.nl Uitwerkingen

Citaat

"Belief in the rationality-logicality equation has corroded the prophetic power of language itself. We can count, but we are rapidly forgetting how to say what is worth counting and why."
Joseph WEIZENBAUM - Computer power and human reason, p. 16

Techniek

Ik ben al een aantal jaren geïnteresseerd in filosofie van de techniek, met name in de filosofische vragen rondom informatie- en communicatietechnologie (ICT) en kunstmatige of artificiële intelligentie (AI).

Het verhaal van de techniek is tegenwoordig grotendeels het verhaal van computers die in een mum van tijd hele informatiestromen kunen verwerken, daarbij ondersteund door AI-programmatuur. De grenzen tussen computertechniek, informatie- en mediatechniek en kunstmatige intelligentie zijn vaag geworden. Alles hangt met alles samen. Dus de geschiedenis en de filosofie van al die disciplines is complex en zo langzamerhand één ding.

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van vragen die me op dit terrein bezig houden. Uiteraard zijn er veel meer, maar dan krijg je een indruk:

Mijn hoofdthema's

Ik wil graag de historische ontwikkeling kennen. Je kunt nu eenmaal moeilijk nadenken over iets, wanneer je de achtergronden ervan niet kent. Meer specifiek wil ik weten welke rol computers in de geschiedenis van de techniek innemen. De historische ontwikkeling van de klassieke middelen voor communicatie vind ik boeiend. Maar er zijn allerlei nieuwe informatietechnieken gebaseerd op computertechniek. Internet heeft zich supersnel ontwikkeld, de ene na de andere mogelijkheid om te communiceren en om informatie uit te wisselen dook op. Het verschijnsel 'website' is er maar één van. Wat kunnen we van die ontwikkelingen leren? Is er historisch gezien sprake van vooruitgang? En wie bepaalt dan wat vooruitgang is?

Ook filosofie van de techniek, van de computertechniek, en van informatie en media vind ik nog steeds interessant. Hoe is de stand van zaken hier? En welke opvattingen bestaan er over een aantal mogelijke onderwerpen zoals: