>>>  Laatst gewijzigd: 20 september 2023  
Ik

Filosofie en de waan van de dag

Startpagina Glossen Weblog Boeken op emo-level-4.nl Uitwerkingen

Waarden en relaties

Boeken bij het thema [buiten emo4]

Films bij het thema

Ao natsu [Blauwe zomer]

Schermafdruk 'Blauwe zomer'

Japanse romantische films zitten vaak vol met subtiliteiten. Woorden en gebaren en gedragingen hebben nog betekenissen die in het Westen al lang verloren zijn gegaan.

Voor veel westerlingen zal het waarschijnlijk lijken op de waarden en normen uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw: iemand van de andere sekse aanraken doe je niet zo maar; je zegt niet zomaar dat je van iemand houdt; je respecteert iemand die dat tegen je zegt, ook al kun je die verliefdheid niet beantwoorden; van seks voor het huwelijk is geen sprake; het gaat er om de juiste persoon te vinden met wie je kunt trouwen en een heel leven samen kunt zijn. Het zijn waarden en normen die horen bij een formele en vrij strikte samenleving als de Japanse.

Het verhaal

Schermafdruk 'Blauwe zomer'
Schermafdruk 'Blauwe zomer'
Schermafdruk 'Blauwe zomer'
Schermafdruk 'Blauwe zomer'
Schermafdruk 'Blauwe zomer'

Scholier Rio Funami (gespeeld door Aoi Wakana) droomt van de liefde en wil tijdens de zomervakantie bij haar oma Naruse op het platteland - die oma woont in het dorp Ueno - iemand ontmoeten door het lot. En dat gebeurt ook. Ze komt Ginzo (gespeeld door Hayato Sano) tegen die in een winkel werkt én bij haar oma klussen doet. Hij is twee jaar ouder dan zij. Ze toont haar belangstelling, maar Ginzo hapt niet erg, omdat hij weet dat ze uit Tokyo komt en een kleinkind is van Naruse. Hij doet zijn best om zijn vooroordelen tegenover stadsmensen te overwinnen.

Rio leert via hem allerlei andere jongeren uit het dorp kennen, waaronder de sexy Marika die Ginzo ook nogal ziet zitten. Marika drinkt te veel en zo, maar dat heeft een reden: haar moeder is onlangs overleden. Iedereen in het dorp gaat er van uit dat Ginzo en Marika ooit met elkaar zullen trouwen, maar voor Ginzo is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Rio ziet dus dat ze nog kans heeft en als ze een keer met hem alleen is zegt ze dat ze hem aardig vindt / van hem houdt. Ze belijdt haar liefde, heet dat in Japan, want dergelijke dingen zeg je nooit als je gevoelens voor iemand niet heel serieus zijn.

Ginzo moet even wennen aan het idee. Tijdens een wandeling die ze maken reageert hij met realisme: hij is haar erg dankbaar voor de gevoelens die ze voor hem heeft, maar ze leven nu eenmaal in verschillende werelden. En hij houdt van dit dorp Ueno, de grote stad Tokyo vindt hij eng.

Rio's beste vriendin Aya komt vanuit Tokyo op bezoek. Ze heeft haar vriendje mee genomen en daarnaast ook Kanon, een jongen die verliefd is op Rio en al te graag mee wilde. Dat laatste vindt Rio minder leuk. Ginzo op een andere manier ook niet, hij is wat jaloers toch, maar weet niet dat Rio geen gevoelens heeft voor Kanon en zelfs een beetje een hekel aan hem heeft. Kanon is vreselijk behulpzaam en zo, maar ze voelt bij hem dat het puur eigenbelang is. Ginzo hielp haar na haar aankomst in Ueno, zelfs al had hij toen nog een hekel aan haar.

De moeilijkheid voor Ginzo is dat hij Rio erg leuk vindt maar ook gelijk heeft met zijn realisme. Zij van haar kant vind het unfair dat hij wel van alles van haar verwacht maar niet zegt dat hij haar ook graag mag. En dat is ook weer zo. Hij raakt er van in de war.

De schoolvrienden gaan op een gegeven moment weer terug naar Tokyo. Ginzo en Rio leren elkaar dan verder kennen en zeggen goede dingen tegen elkaar, die maken dat Ginzo wat opener en ontspannen wordt. Hij nodigt haar uit voor het grote dorpsfeest met vuurwerk. Zij gaat in een fraaie kimono, hij in yukata en ze maken foto's voor een poster die hij zal maken voor het Ueno-festival. Even raken ze elkaar kwijt in de drukte, maar ze vinden elkaar al gauw weer en deze keer in meerdere betekenissen van het woord. Ze zijn echt verliefd op elkaar en doen alle dingen die verliefde jongeren in Japan doen.

Maar het Ueno-festival is op de voorlaatste dag van haar vakantie en daarna zal ze terug moeten naar Tokyo omdat de school weer begint. Het idee alleen al maakt haar erg triest. Ze regelt dat ze al tijdens het festival naar huis kan vertrekken, om het afscheid niet mee te hoeven maken. Ginzo merkt dat ze niet meer op het feest is en snelt achter haar aan op de brommer. Hij is te laat. Rio ziet hem vanuit de rijdende trein en is verdrietig.

Tokyo. De school is weer begonnen. Het lot leverde uiteindelijk toch geen vriendje op, zegt ze tegen haar vriendin. Kanon probeert weer verkering met haar te krijgen, maar nu is Rio eindelijk eerlijk: ik denk bij alles aan Ginzo, zegt ze, het spijt me. Hij is vervolgens de gentleman en laat haar weten dat hij Ginzo een paar uur eerder in Tokyo zag.

Rio gaat meteen op zoek naar hem en na wat obstakels brengt het lot hen nu definitief bij elkaar. Hij gaat zijn droom van designer najagen, vertelt hij, hij maakt eerst het laatste jaar van de middelbare school af en komt dan in Tokyo zijn opleiding doen. Hij hoopt dat zij een jaar kan wachten. Dat wil ze wel. En dan toch de kus.


De Japanse film Ao natsu - Kimi ni Koi Shita 30 Nichi [Blauwe zomer] van regisseur Takeshi Furusawa is van 2018.