>>>  Laatst gewijzigd: 24 november 2022  
Ik

Filosofie en de waan van de dag

Startpagina Glossen Weblog Boeken op emo-level-4.nl Uitwerkingen

Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche (1844-1900)

De laatste jaren van mijn filosofiestudie heb ik het werk van Nietzsche van voor tot achter doorgelezen, geannoteerd, besproken, en zo verder. Uiteraard ging ook mijn eindscriptie over Nietzsche.

Ik heb al dat materiaal ooit gedigitaliseerd, maar het grootste deel daarvan wil ik hier niet meer overnemen, omdat ik het te slecht en niet de moeite waard vind. Hieronder een overzicht van wat ik wel en niet heb opgenomen.

Over het vroege werk van Nietzsche

Analyses van Nietzsches vroege werk heb ik niet meer opgenomen, op het stukje Nietzsche over Schopenhauer na.

Over het latere werk van Nietzsche

Analyses van het latere werk, uitwerkingen over Nietzsche als levensfilosoof, en ook mijn eindscriptie Filosofie van de toekomst - Een lezing van Nietzsches 'Jenseits von Gut und Böse heb ik niet meer opgenomen. Die eindscriptie was een poging om dicht bij Nietzsches bedoelingen te blijven gezien alle onzin die er over hem werd en wordt uitgekraamd. Maar de tekst is een beetje te braaf en te precies. Te academisch ook. Het beste ervan is denk ik mooi terecht gekomen in een lezing die ik later gaf aan de Internationale School voor Wijsbegeerte. Die lezing is hier wel opgenomen en heeft de titel Nietzsche als zenmeester - Een glimlach over het nihilisme.

Losse notities over Nietzsche

Ik heb tijdens het lezen van Nietzsches werk en van allerlei achtergrondinformatie uiteraard allerlei notities gemaakt. Er zitten soms goede inzichten in deze notities. Ik zal de beste stukken geleidelijk aan hier op de website opnemen.